Zobrazit téma - málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

Příspěvekod 1Mikina13 » pát říj 06, 2017 3:08 am

Dobrý den.
18.8.2017 jsem si způsobila tříštivou zlomeninu stehenní kosti.Mám zde dle lékaře ocelovou tyč a titanové šrouby.Byla jsem týden v nemocnici mimo bydliště,kde se úraz stal a 6 dnů v bydlišti.Stehy vyndány,vše v pořádku,otok malý jen na kotníku operované končetiny.Cvičím,chodím o berlích a sprchuji ledovou vodou dle rad lékaře. O žádné jiné rehabilitaci nikdo nic neřekl, prý mám zatěžovat do bolesti.V první nemocnici mi řekli,že po dvou měsících mohu již zatěžovat plně,což bude za 14 dní.Jsem ve 4.patře bez výtahu a potřebuju chodit schody,ne se nechat nosit v sedátku jako dosud a taky chodit do zaměstnání.A nemám v plánu po schodech chodit o berlích-to jsme také trénovali s rehab.sestrou.Mám ještě pár injekcí, léky na pooperační otoky jsem dobrala dnes 5.10.2017.Již od 1.kontroly v nemocnici,což bylo 18.9.2017 se lékaře dotazuji,proč mám od poloviny lýtka dolů končetinu "zdřevěnělou" a to bez ohledu na to, zda odpočívám, nebo ne.Prý to tak bude nejméně půl roku.Navíc končetina je delší, ale nikdo mi ji dosud neměřil. Lýtko je pod kolenem Jakoby "vykousnuté".Na koho se s tímto problémem obrátit?Do nemocnice na kontrolu jdu začátkem listopadu a pak již k obvodnímu lékaři a nevím, jak apelovat na lékaře v nemocnici, aby mi konstruktivně poradil,jak se zbavit "vykousnutého" lýtka a také ztuhlého lýtka.Co se týče délky,to mi neporadil,prý podložka pod kratší nohu-prý 2 cm,nevím,jak to asi změřil pohledem.Děkuji za radu.
1Mikina13
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát říj 06, 2017 2:50 am

Re: málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

Příspěvekod Jaroslav Pilný » ned říj 08, 2017 6:51 pm

Dobrý den,
z Vašich informací nevím, co přesně bylo provedeno, o jaký typ zlomeniny šlo, a zda po úrazu či po operaci došlo k nějakému poškození nervů, což vše by mohlo mít vliv na terapii. Pokud by byl aplikován hřeb, prodloužení končetiny by se částečně dalo korigovat dynamizací hřebu. Ztuhlost či mrtvění dolní končetiny může být v důsledku dráždění nervu. Vše je nutné prodiskutovat s lékařem, který o Vaší terapii toho ví nejvíce.


S úctou Jaroslav Pilný
Uživatelský avatar
Jaroslav Pilný
 
Příspěvky: 1938
Registrován: sob zář 17, 2011 10:11 am

Re: málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

Příspěvekod 1Mikina13 » stř říj 11, 2017 5:19 am

Dobrý den,
děkuji za odpověď.Jde o roztříštěnou stehenní kost na více místech, namísto ní je ocelová tyč a do kolene a kyčle šrouby, ještě prý nějaká smyčka. Stalo se mi v Olomoci, tamtéž operováno,bydlím v Praze. V Praze se také diví, že používají jiné materiály a dělají to prý zase jinak. Nikdo Vám nic bližšího neřekne. Pokusím se od lékaře nenechat opět odbýt, nicméně již jednou mi tvrdil, že s délkou se nic udělat nedá. To se prý stává a mám si koupit jakousi podložku, takže já vlastně budu do smrti kulhat, což bude při chůzi do 4.patra bez výtahu, při jízdě v MHD a různých pracech v domácnosti, kde mám 3m vysoké stropy,asi dost zásadní problém.Na nějaké reoperace bych neměla odvahu. Jednak je každá operace riziková, dále bych to již znova absolvovat nechtěla a ani bych neriskovala, aby naopak noha potom pro změnu nebyla kratší. Jak jste to myslel s tím korigováním? Nikdy se mi nic zvláštního nestalo za 55 let života a nejsem doktor, abych tomu rozuměla.Děkuji.
1Mikina13
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát říj 06, 2017 2:50 am

Re: málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

Příspěvekod Jaroslav Pilný » pát říj 13, 2017 5:53 am

Dobrý den,
pokud jste měla takto těžký úraz, nedá se předpokládat, že nebudete mít nějaké trvalé následky. Medicína je umění možného, nikoli nemožného. Dynamizací se rozumí, že se dle hojení po nějaké době odstraní jeden či více šroubků, aby si zlomenina mohla dosednout, a tím dojde ke zkrácení. Ale neviděl jsem RTG snímky, takže těžko budu konkrétnější.

S úctou Jaroslav Pilný
Uživatelský avatar
Jaroslav Pilný
 
Příspěvky: 1938
Registrován: sob zář 17, 2011 10:11 am

Re: málo citlivé lýtko po tříštivé zlomenině stehenní kosti

Příspěvekod 1Mikina13 » úte říj 17, 2017 3:35 am

Dobrý den,
velice děkuji za obě odpovědi. Jako laik alespoň vím, jakým směrem se má moje komunikace s lékařem ubírat. Já bych chtěla asi všechno hned a honem jít do práce.Teprve pozítří (po dvou měsících) mohu začít končetinu zatěžovat naplno, pomalu se učit sejít 4 patra, pak zvládat ulici a pak MHD, asi to tak nějak bude. Nyní bude začátkem listopadu kontrola v nemocnici a pak obvodní lékař a až za půl roku zase kontrola v nemocnici. Zřejmě až za toho půl roku bude jasné, zda se s tím dá něco dělat.
Ještě jednou děkuji moc na odpovědi.
Přeji hezký den.
Miroslava Kašparová
Praha 4
1Mikina13
 
Příspěvky: 3
Registrován: pát říj 06, 2017 2:50 am


Zpět na Traumatologická poradna

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 12 návštevníků

cron
 

Novinky

16.05.2020

Od 18.5.2020 otevírá garant těchto stránek doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D. ve spolupráci s MUDr. Petrem Maluškem odbornou ambulanci pro ortopedii a traumatologii pohybového aparátu. Do ambulance na poliklinice ve Žďáru nad Sázavou, Studentská 1699/7 se můžete objednat na tel. 564 407 580 v čase provozu ambulance. Ambulantní hodiny: MUDr. Petr Malušek v pondělí od 7 do 15 hod. a doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D. v úterý 15-19 hod.

03.01.2019

Vážení návštěvníci webových stránek www.ortopedie-traumatologie.cz, vzhledem k velkému pracovnímu vytížení se garant těchto stránek doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D. rozhodl ukončit činnost diskusního fóra na těchto stránkách. S dalšími dotazy se proto obracejte na své ošetřující v daném oboru a praktické lékaře.

14.09.2018

Garantovi těchto stránek doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D. vyšla začátkem měsíce září další kniha pod názvem ÚRAZY VE SPORTU a jak jim předcházet. Autor se svými spolupracovníky připravily publikaci, kde široké veřejnosti, sportovcům, jejich trenérům představují nejčastější úrazy a přetížení vzniklé při sportu. Představují základní postupy ošeření na sportovišti, principy lékařského ošetření a doby léčení. Práce se věnuje také rehabilitaci po úrazech a operacích. Samostatnou části jsou kapitoly věnované tejpingu.

31.01.2018

Garant těchto stránek doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D. se ve dnech 10.2.-26.2.2018 se zúčastní jako člen lékařského zajištění sportovců ZOH 2018 v Jižní Koreji.

30.10.2017

Garant těchto stránek doc. MUDr. Jaroslav Pilný, Ph.D. zvítězil v konkurzu na docenta Ústavu anatomie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Toto mu umožní kromě operování v Nemocnici Nové Město na Moravě ještě navíc předávat své zkušenosti studentům medicíny v přednáškách z klinické anatomie.

Syndikovat obsah
 
 

Naši partneři

(c) 2011 Ortopedie-traumatologie.cz. Články/fotografie není možné přejímat bez písemného souhlasu majitele serveru.