Vitamín E řadíme do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, ukládá se zejména v tukové tkáni, svalech a játrech. Tento vitamín působí jako důležití antioxidant, který bojuje proti volným radikálům, odbourává nežádoucí škodliviny z jater. Čím více člověk konzumuje tuky, tím více potřebuje jeho tělo vitamín E, aby došlo k zabránění oxidaci krevních tuků, která má za následek cévní a srdeční onemocnění. Vitamín E příznivě ovlivňuje náš imunitní a nervový systém, oči, kůži, metabolismus prostaty, pleť, zvyšuje sexuální potenci, podporuje hojení ran, pozitivně ovlivňuje tzv. špatný cholesterol v krvi. Je velmi důležitý při „návalech“ v období menopauzy, zklidňuje premenstruační syndrom. Působí jako prevence předčasných porodů, reguluje hladinu cukru v krvi, zlepšuje kvalitu spermií a zvyšuje tak mužnou plodnost.
Nedostatek tohoto vitamínu může podpořit vznik Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby, epilepsie, poruchu chůze, poruchu vstřebávání tiků, onemocnění jater, ledvin, podpoří vznik ledvinových kamenů, šedý zákal, různá cévní a srdeční onemocnění, oslabení celkového imunitního systému a obranyschopnosti organismu, může také způsobit neplodnost nebo nervovosvalovou degeneraci.
Předávkování vitamínem E většinou nehrozí, pokud k tomu dojde, způsobí to lehčí nevolnost, únavu, nebo slabost. V případě dlouhodobého nadměrného příjmu vitamínu E může dojít k narušení vstřebávání vitamínu K a tím k narušení krevní srážlivosti.
Doporučená denní dávky vitamínu E je 10 až 20mg denně. Vyšší potřebu mají sportovci, těhotné ženy, staří lidé a lidé s onemocněním zažívacího traktu.
Vitamín E obsahují ořechy, ovesné vločky, špenát, mléko, mák, avokádo, sójové oleje, oleje z bílých klíčků. Zhoršenou absorpcí tohoto vitamínu trpí kuřáci a lidé často požívající alkohol, nebo pravidelně užívající léky na snížení hladiny cholesterolu v krvi, nebo žaludeční kyselosti.