Pro tělo nezbytné esenciální mastné kyseliny, jako kyselina linoleová a arachidonová, označujeme, jako vitamín F. Tyto mastné kyseliny musíme tělu dodávat potravou, protože tělo si je nedokáže samo vytvořit. Jsou důležité pro tvorbu a funkci buněčných membrán, pro stav našich vlasů, nehtů a pokožky, podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi, zabraňují kornatění cév, ochraňují také játra, snižují vysoký krevní tlak, pomáhají bojovat proti nadváze, podporují imunitní systém, zabraňují krevním sraženinám, chrání proti srdečním chorobám a mozkové mrtvici, podporují správnou funkci prostaty a srážlivost krve, působí protirakovinně, regulují tělesnou teplotu.
Tyto esenciální kyseliny by mělo tělo dostávat pouze z jednoho až dvou procent z celkového denního příjmu kalorií, tedy 6 – 8mg denně. Pokud jich tělo dostává více, pak může dojít k tloustnutí, protože se začne ukládat tuk a vznikají volné radikály, proti kterým naopak působí vitamín E, který je tělu vhodné dodávat společně s nimi, aby zamezil oxidaci tuků v našem těle.
Vitamín F najdeme v rostlinném tuku a oleji, obsahují ho mořští živočichové, ořechy, slunečnicová, dýňová a lněná semínka, mandle, listová zelenina, konopný olej, obilné klíčky, avokádo, ryby. Ničí se působením tepla a kyslíkem.
Nedostatek vitamínu F způsobuje bolesti hlavy, metabolické poruchy, kožní léze, může snížit už tak nízký krevní tlak.