Vitamín K řadíme do skupiny vitamínu rozpustných v tucích. Rozdělujeme ho do tří forem: K1, K2 a K3. Tvoří se z bakterií v tenkém střevě. Někteří lidé mají problémy s absorpcí tohoto vitamínu, pak je nutné přidávat vitamín K3 do těla synteticky, nejlépe s jídlem, aby se mohl lépe vstřebávat.
Vitamín K potřebujeme pro správnou činnost jater, pro funkčnost srážlivosti krve pomocí takzvaných faktorů srážení krve. Potřebujeme ho zejména proto, abychom nekrváceli. Působí právě proti krvácení z nosu, silnému menstruačnímu krvácení, trombóze i vnitřnímu krvácení. Tento vitamín se také podílí na vstřebávání vápníku, působí jako prevence rakoviny, podporuje správnou činnost srdce, ledvin a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Bývá také předepisován před operacemi k zabránění možného pooperačního krvácení.
Nedostatek tohoto vitamínu se projevuje metabolickými poruchami, střevními problémy, kandidózou, poruchami funkce jater, zhoršenou srážlivostí krve, pomalým hojením ran, tvorbou podlitin a modřin. Antibiotika a rentgenové záření jeho účinek snižují. Vitamín K se neničí varem, vlhkostí, ani působením vzduchu, pouze při dlouhodobém vystavení slunečního záření.
Předávkování tímto vitamínem se téměř nevyskytuje, tělo si ho vytvoří potřebné množství. Přebytek se může objevit pouze u pacientů s poruchou srážlivosti krve a to silným pocením, horečkou, návaly horka a zimy, nechutenstvím. Doporučená denní dávka tohoto vitamínu je 0,08mg .
Vitamín K najdeme v listové zelenině, luštěninách, tuřínu, brokolici, kapustě, mase, květáku, obilných a mléčných výrobcích, bramborách, rostlinných olejích, vnitřnostech, rajčatech, mořských řasách, rybím tuku, mrkvi, sojovém oleji, ve vajíčkách.