Vitamín C je nejznámějším vitamínem rozpustným ve vodě. Je důležitý pro funkci všech buněk těla, pro jeho obranyschopnost. Jako antioxidant působí proti volným radikálům v našem těle, podílí se na tvorbě hormonů, je nezbytný pro zdravé svaly, kosti, cévy a kůži, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je prevencí proti kornatění tepen a některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění, podporuje vstřebávání železa. Tento vitamín je velmi důležitý zejména pro kuřáky, nemocné lidi, těhotné ženy a pro lidi s vyšší fyzickou zátěží. Vitamín C obsahuje téměř všechen druh zeleniny a ovoce, neničí se varem. Denní dávka by měla být cca 80 mg, nejméně 10 mg. Pokud je jeho dávka menší než 10 mg, dochází k únavě, oslabení imunity a chudokrevnosti. V případě lehčích onemocnění se může léčba při nedostatku vitamínu C prodloužit. Pokud je tento vitamín přijímán nadbytečně, dochází ke snížení hladiny cukru v krvi a k vstřebávání většího množství železa, než tělo dokáže zpracovat, dochází tak k tvorbě ledvinových kamenů a k poškození jater. V dřívějších dobách se vyskytovala nemoc, zvaná kurděje, kterou způsoboval právě nedostatek vitamínu C. Dlouhodobý nedostatek tohoto vitamínu, může způsobit i smrt.
Vitamín C je nejvíce obsažen v citrusových plodech, v šípku, v rajčatech, bramborách, jahodách, ale také v květáku, špenátu, papáje, ostružinách, malinách, jablkách apod. Je možné také užívat vitamín C ve formě potravinových doplňků, ale vždy je lepší přírodní zdroj, nebo kombinace obojího.