Vitamín D řadíme do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Tento vitamín vzniká v kůži působením slunečního záření, jedná se o vitamín D3. Kožní buňky jsou udržovány v aktivitě, játra a ledviny vytváří aktivní formu vitamínu D (D2). Vitamín D je nutný pro správný vývoj kostí a zubů, ovlivňuje metabolismus vápníku, cukrů a fosforu. Ke své správné funkci ho potřebují játra, ledviny a střeva. Při jeho dostatku v těle se zlomeniny dobře hojí a tělo je celkově obranyschopnější než při jeho nedostatku. Ovlivňuje nervový systém, působí preventivně proti rakovině konečníku, tlustého střeva, prsu a prostaty, ovlivňuje také srážlivost krve.
Nedostatek vitamínu D se projevuje řídnutím kostí, zvýšenou kazivostí zubů, tuhnutím svalů, u dětí způsobuje nemoc zvanou křivice. Mezi osoby trpící nedostatkem tohoto vitamínu patří alkoholici, starší lidé, osoby s poruchou funkce ledvin, poruchou absorpce tuků, epileptici a vegetariáni, protože v zelenině se vitamín D většinou nevyskytuje. Naopak při nadbytku vitamínu D může dojít k zvýšenému krevnímu tlaku, k nechutenství, žízni nebo častému močení. Vitamínem D není možné se předávkovat. Ze slunečního záření je tělu dodáno až 80% tohoto vitamínu, v zimním období, kdy je slunečního svitu méně, je nutné dodávat vitamín D do těla stravou.
Vitamín D je obsažen v mléce, vejcích, vnitřnostech, sardinkách, obsahuje ho také tuňák, losos, rybí tuk. Malé množství je v avokádu, kakau, banánech. Kojencům je třeba v prvních dvanácti měsících přidávat do stravy uměle tento vitamín, protože mateřské mléko ho neobsahuje.